Yoga resan – bra för själ dåligt för klimatet

Allt fler reseföretag erbjuder idag träningsresor av olika slag där man inte ligger och slappar på stranden utan fyller dagen med olika träningsaktiviteter. Yoga är en stor industri och många utövar den österländska träningsformen idag. På mitt yogacenter erbjuder ofta instruktörerna oss som tränar att åka på olika retreats till exotiska resmål. Det kan vara yogaresa till Bali eller Costa Rica, eller varför inte till Mallorca några dagar.

Utsläpp och flygresor

Nu är Yogaresor inget ensamt ansvarigt fenomen för att erbjuda flygresor till vackra och varmare platser, men det kan diskuteras hur väl det går ihop med yogans idé att flyga hit och dit och förstöra miljön.

Enligt Transportstyrelsen så står flyget för de största utsläppen och de hänvisar även till en beräkningsmodell där du kan göra beräkningar på utsläppen för din flygresa.

Vem får ta baksidan av den härliga yogaresan? Jag vill inte skuldbelägga bara mina med yogisar för det här, självklart inte. Men trenden i samhället kan bli väldigt inåtvänd där vi bara tänker på oss själva och inte på någon annan.

Yogans budskap

I en intervju med yogin R. Sharath Jois en förespråkare för AshtangaYogan så säger han: – Yoga hör inte till något särskilt samhälle – den är som solen, vi kan dra nytta av den men inte äga den.  Han fortsätter att säga att “yoga tillhör alla”.

Du kan utöva yoga var som helst och är alltså inte beroende av någon speciell plats för att kunna utöva det.  Yoga ger en person verktyg för att kunna hantera stress och rädslor och även en inre frid.

I motsats till många träningsformer idag så ska det gå långsamt att lära sig yoga och att komma in i alla de asanas (rörelser) som man utför under ett pass. Det tar tid att bygga upp kroppen och det ska det också göra.

Många har för bråttom idag och vill stressa på med snabba resultat och intensiv träning. I yogan är det raka motsatsen. Yogaresorna kan väl ses utifrån yogan egentliga budskap som ett sätt för västerlänningar att få resa och få en härlig resa. Men vill du utöva yogan så kan du göra det var du än är, och den kommer att ge dig samma tillfredställelse som om du var på en yoga retreat i Indien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *