Ge tillbaka till jorden – använd komposten

Något av det trendigaste du kan sätta händerna i just nu är, just det – dina rester. Odlingsintresset har formligen exploderat i Sverige och i många andra länder just nu och då leder det snart in en på just kompost. Dina rester är det bästa du kan ge till din jord läste jag på mitt Bokashi-kit jag beställde för ett tag sedan. På Naturvårdsverkets hemsida skriver man att varje person i Sverige slänger omkring 340 kilo i avfall per år och det är en väsentlig mängd. använd komposten gör jord

Gör jord av dina rester

Bokashi-kitet jag köpte är verkligen i ropet just nu och innebär att man tillsätter ett slags bokashiströ till sina matrester i ett speciellt kärl. Ströet innehåller aktiva mikroorganismer som fermenterar matresterna och får dem att pådriva nedbrytningsprocessen. Det går alltså snabbare för resterna att brytas ned. När din bokashi hink är full så måste du låta den jäsa i 2 veckor för att sedan gräva ned innehållet i din odling eller rabatt. Låter kanske märkligt men jag kan lova att dina jord kommer att tacka dig genom att leverera fantastisk kompostjord till din odling.

Odla eget grönt

Trenden att odla eget grönt är något som vuxit sig starkare på sistone. Det kan vara en längtan tillbaka till naturen och att ta kontakt med något som kan ha gått lite förlorat, relationen till natur och växter. Genom att odla egna grönsaker, frukter och bär tar du också kontrollen över vad du äter och hur det har framställts. Självhushållningen är ett begrepp som verkligen kom på tapeten tack vare program som Mandelmanns Gård. De visar hur man kan försörja sig genom att vara helt självförsörjande på mat.

Stadsodling

Även om du bor i lägenhet kan du faktiskt odla. På instagram kan du hitta massor av inspiration från stadsodlingar där balkongerna dignar av grönsaker, örter och bär. Det är som sagt inget hinder att bo staden och i många städer finns dessutom gott om olika odlarföreningar där du kan skaffa pallkragar att odla i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *