Barn och mat – tips

barn och ärtor

Alla familjer med barn vet hur lätt det kan vara ibland och hur svårt det även kan vara att få barnen att äta maten. Det leks, snirklas runt och springs iväg från bordet. Framför allt grönsaker kan vara en riktig utmaning att få de små liven att äta. I det här inlägget vill vi tipsa om flera sätt att få barnen att äta lite mer frukt och grönt. Ett barn mellan 4 och 10 år behöver äta 400 gram frukt och grönt om dagen enligt Livsmedelsverket.

Skapa roliga figurer med grönsakerna

Uppläggningen av grönsakerna kan locka fram nyfikenhet hos barnet om du till exempel gör lite roliga figurer av grönsakerna. Det behöver inte vara några mästerverk men det kan göras lite fjärilar med paprikabitar eller en blomstjälk med ärtor till exempel.  Du kan också lägga grönsakerna i olika roliga mönster. Ett roligt och enkelt trick är att skära en tomat lite på snedden och sedan sätta ihop de två delarna som ett hjärta med hjälp av en liten tandpetare.

Odla egna grönsaker med barnen

Det är kanske lite överdrivet tänker du, men det kan faktiskt vara viktigt att känna till att man kan odla sin egen mat och att grönsaker ganska enkelt kan växa fram ur jorden. Börja i det lilla och odla egna ärtskott till exempel. Det är superenkelt och du kan börja med att köpa ett paket gula ärtor på mataffären. Sedan lägger du en näve ärtor i blöt över natten. Ta sedan ett kärl med lite jord på botten, det behöver bara vara 2-3 cm bara så att det täcker botten. Sedan strösslar ni ut ärtorna på jordlagret. De behöver inte täckas med jord utan bara ligga på jorden. Spraya med en vatten flaska över jorden och ärtorna så att det blir fuktigt. Dra sedan en plast över byttan som du odlat i och vänta. Snart börjar ärtorna gro och skjuta härliga ärtskott. Du kan med fördel skörda minst två gånger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *